Laatimamme energiatodistus antaa luotettavan tiedon rakennuksen energiakulutukseen vaikuttavista seikoista ja kertoo energiatehokkuusluokan. Energiatodistuksessa otamme huomioon myös toteutuneet energiakulutustiedot. Todistuksen laatimiseksi rakennusosien ja teknisten järjestelmien kunto arvioidaan perusteellisesti. Samalla esitämme myös rakennukseen sopivat energiansäästötoimenpiteet. Nämä kertovat mm. asunnon myyntitilanteessa ostajalle, miten rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa ja kiinteistönpitoa edistää.
Energiatodistus perustuu ainoastaan rakennuksen ominaisuuksiin. Todistuksessa otetaan huomioon muun muassa eristys, ikkunat, ilmanvaihto ja lämmitys. Energiatehokkuusluokan avulla kuvataan rakennuksen kokonaisenergian kulutusta asteikolla A–G. Vähiten energiaa kuluu A-luokan talossa, eniten G-luokassa. Energiatehokkuusluokan määrittää laskennallinen energialuku, joka koostuu rakennuksen vuotuisesta ostoenergian tarpeesta neliömetriä kohti. Laskennallisella menettelyllä pyritään siihen, että käyttäjien tottumukset eivät vaikuttaisi tulokseen ja siten rakennuksia voidaan luetettavammin vertailla keskenään. Tämä menettelytapa on tuttu mm. kodinkoneiden energiamerkinnöistä ja autojen ominaiskulutustiedoista. Tässäkin haetaan tietoa itse kohteesta, ei asukkaan käyttötavoista. Saatuja tietoja voidaan myöhemmin hyödyntää mm. suunniteltaessa rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä toimenpiteitä ja toimien kannattavuutta.
Rakennuksen käytöllä ja ylläpidolla on huomattava vaikutus energiankulutukseen. Muutamilla toimenpiteillä voidaan säästää kustannuksissa ja parantaa asumisviihtyvyyttä ja terveyttä. Asumisesta on tullut entistä monimutkaisempaa monien taloteknisten laitteiden myötä. Ilmanvaihtokoneita, lämpöpumppuja ja muita automaatiolaitteita pitää huoltaa, mutta vaivannäkö kannattaa. Tulos näkyy energialaskussa ja eritoten se edistää asumisterveyttä, kun talosta pidetään huolta. Määräaikaishuollot varmistaa myös laitteistojen ja järjestelmien toimivuuden niiden suunnitellun elinkaaren ajan.
Korjausrakentamisen yhteydessä pyritään energiatehokkuudella mm. lisäämään asukkaitten asuinviihtyvyyttä. Rakennuksen lämmitys- ja ilmavaihtosäädöillä ja korjausrakentamisella voidaan saada paljon aikaan.
Energiakorjaukset ja -parannukset on suunniteltava ja toteutettava talokohtaisesti. Satavuotias hirsitalo vaatii erilaiset toimenpiteet kuin 1960-luvun öljylämmitteinen omakotitalo. Kokonaisvaltainen suunnittelu on syytä teettää asiantuntijalla.
Energiatodistus vaaditaan kaikille myytäville ja vuokrattaville pientaloille. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta.
Perustason energiatodistuksen laatijoillamme on FISE Oy:n myöntämä pätevyys.
ke 18.03.2020 klo 16.43
Koronavirus muuttaa arkeamme...
Lue lisääpe 13.03.2020 klo 11.53
TaloTuki etsii jatkuvasti uusia osaajia huipputiimiinsä.
Lue lisääOheisen lomakkeen kautta voit ottaa meihin yhteyttä. Pyrimme palamaan mahdollisimman pikaisesti asiaan.